Trendar: InredningMat och dryckResor

Sakerna i din vardag som har en smart funktion – som du har undrat över

17 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De allra flesta har en låda under ugnen eller ett hål bak på handfatet – men vad är det egentligen till för?
Här är de smarta funktionerna på föremålen i din vardag som du antagligen inte kände till!
Annons
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljönBrand logo
Fantastiskt effektiva rengöringsprodukter som är snälla mot miljön

Hålet på väggen i handfatet

Nästan alla har ett sånt här handfat hemma, där det finns ett litet hål bak på väggen under kranen. Det är lätt att tänka att hålet inte fyller någon funktion, men faktum är att det fyller två viktiga funktioner.

För det första hjälper håret att undvika översvämningar – kommer vattennivån för högt upp så leder hålet bort en del vatten.

Den andra funktionen är att hålet hjälper luft att komma igenom.

Lådan under ugnen

De flesta ugnar har en liten låda undertill, som många använder till att förvara ugnsformar. Och visst, det kan man göra. Men lådan har faktiskt en annan funktion än så. Många av lådorna är utformade för att man ska förvara färdiglagad mat där så att den inte ska bli kall i väntan på att den ska serveras.

Öglorna bak på kängorna

Det är inte alla kängor som har en ögla baktill, men många av de klassiska modellerna har den detaljen. De flesta av oss använder öglan för att göra det lite lättare att få på sig skon, men den har faktiskt flera andra användningsområden också.

Annons

Öglan går dels att trä igenom skosnörena på för att kunna knyta dem runt ankeln, något många gör när de hajkar eller går i naturen. När man kommer hem från hajken och kanske har blivit lite blöt om fötterna kan man också använda öglan till att hänga upp skorna på en krok för att torka.

Kängor med öglor baktill.

Den dolda visselpipan

Det här är något som många har missat. Visste du att en del ryggsäckar, ofta de som är gjorde för att använda ute i naturen, har en inbyggd visselpipa? Om du kollar noga på spännet man knäpper ryggsäcken över bröstet med så kan du se att det finns en liten visselpipa på den. Det är till för att användas om man hamnar i en jobbig situation eller går vilse och vill bli upptäckt.

Annons