Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Daniel ”The Moniker” Karlsson gjorde succé i Idol – så gick det sen

16 nov, 2022 
Daniel Karlsson melodifestivalen idol Amanda Jenssen
Daniel ”The Moniker” Karlsson blev snabbt en tittarfavorit i Idol – och många minns honom som en färgstark karaktär. Men hur bra koll har du har du på artisten i dag? Så gick det sedan för Daniel Karlsson!
Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Det var 2007 som Daniel Karlsson från Tjörn blev ”The Moniker” med hela svenska folket, när han deltog i Idol. Daniel var en sådan favorit att han till och med tippades att vinna hela tävlingen, men två veckor innan finalen fick han ändå lämna programmet.

På prispallen hamnade istället Andreas Sjöberg som kammade hem en tredjeplats, Amanda Jenssen som tog hem andraplatsen och Marie Picasso – numera Shanta Liora – som slutade som vinnare.

Daniel Karlsson Idol

Beryktade relationen med Amanda Jenssen

På den åttonde deltävlingen när Daniel ”The Moniker” Karlsson slutligen blev utröstad var det Amanda Jenssen han stod emot, vilket kan ha varit särskilt speciellt för de gamla Idol-deltagarna.

Annons

Det ryktades nämligen om att de hade fattat tycke för varandra och att en romans hade börjat spira deltagarna emellan. Att Daniel gjorde slut med sin flickvän medan inspelningarna fortfarande pågick gjorde inte tittarna mindre misstänksamma heller.

För Expressen hävdade de dock att det enbart funnits en liten fling mellan dem, men att det inte blev något mer än så.

Amanda Jenssen Daniel Karlsson Idol

– Jag känner inte för honom på det sättet. Han är en fin människa men inte min typ. Jag är inte kär i honom, sa Amanda.

Annons

Men när Expressen, efter att Idol hade slutat sändas, frågade rakt ut om deltagarna var ett par svarade Daniel:

– Ja, det är vi. Vi har träffats ett tag.

Amanda Jenssen Daniel Karlsson

Hur länge de hade setts ville han dock inte berätta.

– Det där spelar ingen roll. Huvudsaken är att vi är tillsammans nu, sa han till tidningen.

Kärleksrelationen verkar dock inte ha varat länge. För enligt Aftonbladet gick Amanda Jenssen vidare redan 2008, då hon började dejta frontmannen i rockbandet The (International) Noise Conspiracy, Dennis Lyxzén.

Annons

Lämnade rampljuset och bytte namn

Efter sin medverkan i Idol gick Daniel ”The Moniker” Karlssons musikkarriär som på räls. Han slog igenom ordentligt när han tävlade i Melodifestivalen 2011 med bidraget Oh My God! där han slutade på en tredjeplats. Även 2012 deltog han i tävlingen med låten I want to be Chris Isaak (This is just the beginning).

The Moniker Melodifestivalen

Men sedan tog Daniel ett kliv ut ur rampljuset och syntes inte till lika ofta i publika sammanhang. I en intervju med Jönköpingsposten 2018 berättade artisten att han skulle lämna tiden som ”The Moniker” bakom sig. Istället skulle han byta artistnamn till ”Plastic Messiah”.

Annons
The Moniker

– Det känns bra att byta namn, som en nystart, en återfödelse. Namnet är inspirerat av Robert Brobergs Song to a Plastic Messiah, berättar han. Det är en gammal låt med ett ämne som är väldigt aktuellt idag. Plast och teknik tar över med datorer och läppar som ser ut som anknäbbar. Ondskan flödar, se bara hur ett av de mäktigaste landen beter sig, hur bilderna på folk som vill in i USA ser ut. Vad finns kvar av själen?

Daniel Karlsson Plastic Messiah

Dock menade Daniel att hans gamla artistnamn inte var helt begravt för den sakens skull.

Annons

– The Moniker är självklart inte död, han ligger i en hängmatta och vilar, sa han till tidningen.

Så lever Daniel Karlsson i dag

I dag lever Daniel Karlsson ett familjeliv ihop med bloggaren och influencern Malin Olsson och deras två barn. På Instagram delar de med sig av glimtar från sin vardag tillsammans, med både lek och musik.

Även om Daniel Karlsson inte syns lika ofta som tidigare så har han fortsatt arbeta som artist och dyker då och då upp i tv. I sommar sjöng han exempelvis på en midsommarkonsert som sändes på SVT.

Annons

Är du nyfiken på hur det gick för fler gamla Idol-stjärnor? Här är vinnarna och deltagarna vi minns från Idol i dag.

Annons