Nästan var tredje kvinna som drabbas av cancer i Sverige drabbas av bröstcancer, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto bättre är chanserna att bli frisk.

I dag överlever åtta av tio drabbade, enligt Cancerfonden.

I vissa fall behandlas cancern med hjälp av cytostatika, också kallat cellgift. Tanken med behandlingen är att cytostatikan ska angripa cancercellerna och i bästa fall döda dem, men åtminstone hämmar deras tillväxt.

Nackdelen med behandlingen är att även friska celler blir angripna som benmärg, hår och slemhinnor. Behandlingen kan vara mycket jobbig. Många patienter känner sig trötta, illamående och tappar hår. I vissa fall blir man också känsligare för infektioner.

Hög överlevnad med hormonbehandling

Men nu kan fler kvinnor slippa cellgiftsbehandlingen, visar ny forskning.

Drygt 10 000 kvinnor har deltagit i studien som började 2006. Kvinnorna delades upp i två grupper, en grupp som bara fick hormonbehandling och en annan grupp som fick hormonbehandling i kombination med cytostatika.

Efter nio år hade nästan 94 procent av deltagarna i de två olika grupperna överlevt sin cancer, skriver Time.

Två kvinnor genomgår cellgiftsbehandling.

Bild: Shutterstock/IBL

Hormonbehandlingen var mest effektivt på äldre kvinnor som passerat klimakteriet. För yngre kvinnor kan det fortfarande finnas fördelar med cytostatika för att minska risken för återfall, anser forskarna.

Kan få stor betydelse i framtiden

Studien publicerades nyligen i New England Journal of Medicine och presenterades också på den årliga konferensen American Society of Clinical Oncology. Forskarna tror att den nya upptäckten kan få stor betydelse för hur cancerpatienter behandlas i framtiden.

– Vi har alltid vetat att vi överbehandlar patienter genom att behandla dem med cytostatika, säger Sara Hurvitz vid University of California Los Angeles bröstcancerprogram till Time.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs även:
Nya smarta bilden hjälper kvinnor att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede

Efva Attling om sin cancer: Livet är underbart – men en liten knöl kan förstöra allt

Victoria och Tove förlorade anhöriga i cancer – så de startade ett välgörenhetslopp

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: