övningar med balansdyna
Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

Balansdynan ger dig mer än bättre balans. Piggarna på dynan stimulerar också trötta och ömma fötter samt fotsulor med nedsatt eller förändrad känsel.

Piggarna trycker på under fotsulan, skickar signaler till hjärnan och får på så sätt igång blodcirkulationen. Medan fötternas piggas upp förbättras balansen när du står på dynan.

Regelbunden träning bidrar också till att stimulera fokusering och koncentration. Och dessutom stärker såklart övningarna dina muskler!

Balansdynan kan du köpa förmånligt genom oss – som en del av ett förmånligt träningskit – klicka här >

När du står på dynan stärks fotlederna och blir stabilare, även alla småmuskler i fötterna aktiveras. Dessutom stimuleras vadmusklerna och alla små muskler kring knäleden, vilket kan lindra knäproblem och till och med leda till att man kommer till rätta med dem.

Nedan bjuder vi på ett träningsprogram, där balansen och andra muskler interagerar, med till exempel balans- och magstärkande övningar.

Träningsprogram balansdyna

1. Stå på ett ben

Ställ dig på ett ben med foten stabilt placerad mittpå dynan. Håll knät lätt böjt. Håll armarna utsträckta för att lättare hålla balansen. Stå i minst en minut per ben. Vill du göra övningen lite roligare och lite svårare kan du göra den medan du borstar tänderna, eller skriv alfabetet i luften med en hand – en gång på varje ben.

Beställ en egen balansdyna här!

Hej Charlotte h�r bilder p� �vningar p� Balansplattan. Allt Gott Karin

2.Pelikanen

Träna balansen, fot- och benmuskler samtidigt som du är snäll mot ryggen. Böj benet du står på, böj upp det andra och lägg underbenet mot benet du står på. Luta ryggen rak framåt. Sträck på halsen. Håll armarna utsträckta för att lättare hålla balansen. Fem djupa andetag på varje ben med blicken fixerad vid en och samma punkt.

3. Balansutfall

Ställ dig en dryg halvmeter från dynan. Håll ut armarna åt sidorna. Ta ett stort kliv framåt och placera foten med tårna framåtriktade mittpå dynan och böj kraftigt på främre benet. Hitta balansen, tryck ifrån och kliv tillbaka. Upprepa med andra benet. Minst fem utfall på varje ben.

Köp en balansdyna i vår webbutik!

4.Balansbåt

5. Balansplanka

Lägg armbågarna och underarmarna på balansdynan och placera kroppen i plankan med helt rak rygg, spänd rumpa och spänd mage. Ta minst åtta djupa andetag samtidigt som du håller balansen på dynan med armar och axelparti. Blir övningen för jobbig för magmusklerna, gå ner på knä.

Kom igång direkt: Köp träningskitet med din balansdyna här!

 

6. Sidosträck

Tips!

Håll blicken fixerad på en och samma punkt under övningarna. Lättast är det att rikta blicken snett nedåt, 1–3 meter framför dig. Att hålla armarna utsträckta brukar också underlätta för balansen.

OBS! De sista tre övningarna är samtliga ganska tuffa för magmusklerna. Välj bara en eller två till en början om du inte orkar göra dem efter varandra.

Klicka här för att köpa balansdynan genom oss till specialpris!

Balansdyna inklusive pump, 33 cm i diameter.

Av Louise Malmros Manfrinato
Foto: Karin Oddner

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Mest läst