Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Så vet du om dina pärlor är äkta eller plast

20 sep, 2017 
AvFemina
Äkta pärlor – eller plast? Du kan kolla det redan i affären!
Annons

Odlade pärlor är riktiga klassiker i smycken som halsband, örhängen och armband och sannolikt har du pärlor liggande hemma i smyckeskrinet.

Sötvattenspärlor har odlats i ungefär hundra år och de flesta härstammar från Sydostasien och Kina. Storleken kan variera alltifrån en knappnålsstorlek till att vara stora som duvägg.

Så vet du om pärlorna är äkta

Hur vackra pärlorna än må vara, är det inte alla som är den äkta varan. Som tur är finns det ett busenkelt sätt att ta reda på om de är äkta eller fejk.

Den enkla metoden är att helt enkelt bita lite försiktigt i pärlorna, eller om du har flera, gnugga dem mycket försiktigt mot varandra. Om ytan känns skrovlig mot tänderna är pärlan äkta. En oäkta pärla, däremot, ger ingen friktion mot tänderna – ytan är då högst sannolikt gjord av plast.

Om du har ett pärlhalsband som består av äkta odlade sötvattenspärlor så har de oftast knutar mellan pärlorna. Knutarna är där för att skydda de ömtåliga pärlorna från att nöta på varandra, och för att förhindra att du tappar bort alla pärlor om halsbandet skulle gå sönder.

Denna artikel är framtagen i samarbete med Aller Media shop (reklamlänk). Samtliga länkar leder till en sida där du kan köpa produkterna.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons