Det bör vara det enklaste som finns, men faktum är att det inte är särskilt lätt att veta vilken klädstorlek man har. Olika märken har olika passform och framförallt har olika länder olika system vilket gör det extra svårt att handla på resan.

Men snart görs systemet för klädstorlekar om för att bli samma inom hela EU, skriver GP.

Läs även Bilderna visar: Därför ska du inte hänga upp dig på klädstorleken

Det nya systemet ska vara mer logiskt och motsvara dina kroppsmått i centimeter. Om du mäter exempelvis 86-90 runt bysten kommer det motsvara en tröjstorlek 88. För byxor och kjolar mäts i stället stussen på motsvarande sätt.

För byxor kan även ytterliga siffror tillkomma för att exempelvis signalera att de är extra långa.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, säger Lotta Silow på Kapp-Ahl till GP.

Läs även 7 tecken på att du har fel behåstorlek

Den nya standarden införs från och med 2018. De gamla storlekarna kommer dock finnas kvar under en övergångsperiod för att göra det lättare för konsumenten att vänja sig vid det nya systemet. Systemet är dessutom frivilligt så det är inte säkert att det kommer implementeras överallt.

– Dessvärre (är det frivilligt). Men det är ingen vits med ett storlekssystem som inte används. Så det är ett stort implementeringsarbete vi har framför oss. Det är viktigt att de stora företagen anammar detta nu, så kommer de andra att ta efter, säger Mikael Sandström på Svensk Handel stil, till GP.

Läs även Plus size-modellen Ashley: ”Märkligt att vi separeras utifrån olika storlekar”

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Mest läst