Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

3 tecken på att du behöver en hälsokur

22 okt, 2015 
AvAnna Bachmann
kvinna serverar juice från färsk frukt
Annons

Trött och orkeslös?

Att känna sig helt dränerad på energi är ett tidigt tecken på att något inte riktigt stämmer. Kroppen klarar av mycket, men den kräver också återhämtning. Det är viktigt med goda sovvanor. Att inte sova ordentligt, känna oro och aldrig orka hitta på något är viktiga signaler som inte bör ignoreras allt för länge.

Vad kan man göra?

Prioritera. Se över din kalender och tillvaro. Får du andrum i vardagen? Finns det tid att inte göra någonting och återhämta dig? En bra tanke att bära med dig och att reflektera över emellanåt: Varje gång du tackar ja till andra, tackar du då faktiskt nej till dig själv?

Upp och ner pendlar vi i vikt

Det kan vara lätt att förklara något kilon hit eller dit – det kan bero på nya vanor, lite extra stress på jobbet eller en semester av mycket unnande. Men om en upp- eller nedgång i vikt sker snabbt så kan det vara ett tecken på att man inte riktigt befinner sig i balans, är känslomässigt stressad, har en rubbad matsmältning eller ett osunt förhållande till mat.

Annons

Vad kan man göra?

Försök att bli mer medveten om dina matvanor. Funder på varför, när, vad, hur, hur mycket och var du äter så kan det vara lättare att se mönster och försöka förstå orsakerna till några extra eller färre kilon.

Strejkar magen?

Lyssna på magkänslan – den har ganska bra koll på läget och ditt egentliga hälsotillstånd. Stressar du som en tok så kommer magen så småningom att säga ifrån. Att ha en glad och välfungerande mage är A och O för vår hälsa, den är helt avgörande för vårt immunförsvar, vår sinnesstämning, hormonernas balans och vårt totala välbefinnande.

Vad kan man göra?

  • Ät regelbundet och utan att stressa.
  • Satsa på frukt, grönt och fullkornsprodukter.
  • Se till att röra på dig. Undvik förstoppning.
  • Få i dig probiotika.
  • Protesterar magen ändå? Kanske är det så att du lider av IBS? Med rätt kost kan du få bättre magkänsla.
Annons