Rökning, överdrivet solande, övervikt och alkoholmissbruk är kända faktorer till för tidig död – ihop med många fler. Men vissa vanor, som många av oss har, kan ha större inverkan på livsspannet än vi tror. Glömmer du till exempel att borsta tänderna ibland?

5 vanor som förkortar ditt liv

1. Du tittar för mycket på tv

Det kan vara svårt att hålla sig från att kasta sig i soffan efter en lång jobbdag, eller gud förbjude – missa sin favoritserie! Men en studie från Department of Public Health vid University of Navarra följde över 13000 college-studenter i drygt åtta år, och fann en länk mellan stillasittande livsstil och för tidig död. Jämfört med de som såg på tv en timme eller mindre om dagen, så var det dubbelt så stor risk att dö för tidigt om man spenderade tre timmar eller mer framför rutan.

2. Du är ensam

Ensamhet är känt för att vara negativt för den psykiska hälsan. Men det kan även skada dig fysiskt. Forskning som American Association for the Advancement of Science presenterade på sitt årsmöte i Chicago visar hur ensamhet kan leda till en för tidig död. Till exempel återhämtar sig ensamma människor sämre från stress, får lättare högt blodtryck, samt löper större risk för depression och sömnproblem. Över lag var risken för en för tidig död 14 procent högre för ensamma personer än de som lever i en relation eller med sin familj.

3. Du går i förtidspension

Att gå i pension tidigare är en dröm för många, och kan låta som en hälsosam idé då arbetsnarkomaner ofta drabbas av stress, oro eller utbrändhet. Men faktum är att det kan vara lika farligt att inte ha någonting att göra, enligt australiska forskare. En studie visade att män som gick i pension tidigt ökade sin risk att dö innan 67 års ålder. För varje år tidigare man går i pension kan kan öka risken att dö för tidigt med 13,4 procent.

4. Du bor mitt i storstan

Luftföroreningar har blivit så vanligt förekommande att vi börjat acceptera dem, trots att de anses vara en av de största hälsoriskerna i världen. Långvarig utsatthet för föroreningar kan bland annat leda till ökad risk för stroke, hjärtsjukdom, andningsproblem, kroniska lungsjukdomar och vissa typer av cancer. Enligt världshälsoorganisationen WHO var var åttonde död 2012 på grund av luftföroreningar inomhus eller utomhus.

5. Du slarvar med tandborstningen

Att slarva med munhygienen kan verka oskyldigt om något. I värsta fall får du slänga ut lite pengar på att laga ett hål hos tandläkaren nästa gång. Eller? En svensk studie visar att långvarig uppbyggnad av plack kan länkas till förkortad livslängd på grund av cancer. I studien följdes 1390 personer under 24 år, och med hänsyn till andra cancerframkallande vanor kunde man se att de som hann dö under studiens gång (58 personer, varav 35 av cancer) hade mer plack på tänder och skadat tandkött.

Läs även:

Kryddstark mat kan öka livslängden

Ny forskning: Föräldrar lever längre

Studie: Att fixa i trädgården är bästa träningsformen

Källa: Medical Daily
Foto: Thinkstock
Artikeln publicerades först på MåBra.

Utvald läsning

Femina