Är handsprit bättre än tvål?

Förkylningssäsongen är här och på förskolorna runtom i landet snörvlas och hostas det för fullt. Många av virusen är förvisso luftburna, men genom att lära barn god handhygien kan man åtminstone öka chansen för att de slipper bli sjuka.

Men vad är egentligen bäst när det kommer till handtvättning? Bör man sprita händerna regelbundet eller går det lika bra med tvål och vatten? Åsikterna går isär – och därför bestämde sig en grupp spanska forskare för att reda ut frågan en gång för alla.

Läs även: Förkylningsmyten som många småbarnsföräldrar missuppfattat

Forskarna observerade en grupp bestående av 911 barn under 3 års ålder. Barnen kom från 24 olika förskolor i Almeria på Spaniens sydöstra kust och följdes under en period på 8 månader.

Deltagarna delades då in i tre grupper: en grupp barn fick använda tvål och vatten, den andra gruppen använde handsprit och den tredje, kontrollgruppen, fortsatte med sina vanliga handtvättningsvanor.

Under 8-månadersperioden drabbades barnen av sammanlagt 5 211 förkylningsvirus – det vill säga i snitt 0,7 förkylningar per barn och månad. Men barnen som tvättat sig med handsprit löpte en 21 procent lägre risk att insjukna jämfört med de som använde tvål och vatten. Allra flest vabbdagar hade barnen i kontrollgruppen, det vill säga de som fortsatt med sina vanliga vanor.

Läs även: Denna vitamin kan halvera risken att bli förkyld

Handsprit tycks alltså vara snäppet bättre än tvål om du vill hålla barnen friska i höst. Och om inte annat kan du trösta dig med att även barnen i soliga Spanien blir sjuka var och varannan månad.

Psst! Du kan nyttja handspriten till fler saker än att bara desinficera händerna. Här listar vi ytterligare 5 smarta sätt att använda handsprit.

Läs även:

3 ovanor som förlänger din förkylning

Sluta röra vid de här sakerna – om du vill slippa bli sjuk

Smittskyddsläkaren: Detta är viktigt att tänka på inför influensasäsongen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: