Grejlådan

Den finns vanligtvis i köket eller hallen och innehåller, ja vad är där egentligen?

Vi tittar närmre, det är förmodligen frimärken, hårsnoddar, usb-minnen, bullformar, pennor, batterier, trasiga glödlampor (som du skulle ha lämnat på återvinningen för länge sen), hörlurar, sa vi hårsnoddar? Simkort med koder (som kan bli viktiga den dagen du råkat slå fel pinkod tre gånger), gamla vykort med mera, med mera. Bara fantasin sätter gränser när det gäller grejlådan!

Klädstolen

Kan även vara en fåtölj. Här hamnar allt som egentligen bör hängas in i garderoben, läggas i lådor eller slängas i tvättkorgen. Den kan även få tillökning av enstaka plagg som väntar på strykning (och som i ärlighetens namn inte direkt blir slätare av att mellanlanda här).

Klädstolen växer och frodas under arbetsveckorna och lever under det ständiga hotet att den ska tömmas ”i helgen”.

Sladdlådan

Här har all uppfattning om tid upphört, det finns varken en början eller ett slut på den härva av sladdar som ingen vet vad de går till. Men eftersom de troligtvis går till något viktigt går det ju inte att slänga. Här finns laddsladden till din gamla ipod, telefonen du hade för tre år sedan, en strömkabel till den gamla tv-boxen.

Kvittolådan

Den här samlingen innehåller garanterat garantier som gått ut för länge sedan.De gulnade papperslapparna ligger mest där och bleknar och minner om svunna tider som de fula glasögonen du köpte 2005 (men de var coola då!), hur dyr soffan som katten använder som klösbräda faktiskt var och skidbyxorna som du aldrig använt eftersom de inte riktigt passar.

Extranycklarna

Du har nycklarna hem till din och partners föräldrar, några vänner som bor i närheten och sen en handfull mystiska nycklar som inte passar någonstans i hemmet. Men de är säkert viktiga till någon dörr någonstans eller kanske en skatt, så då kan man ju inte slänga dem?

Pappershögen

Växer vanligtvis i hallar och/eller på valfri avlastningsyta. Det är obetalda räkningar som varvas med betalda (skillnaden utgörs av ett snabbt klottrat ”Betald” ovanför OCR-raden), gratistidningar, morgontidningar, andra tidningar och allsköns utskick som kommer med posten eller från barnens skola.

Extraknappar

Det borde vara så att om man bildgooglar uttrycket ”Bra-att-ha” dyker det upp en låda med extraknappar. Här samlas alla knappar från samtliga klädinköp du gjort åt dig själv, din partner och dina barn de senaste 10-15 åren. Att du inte kan minnas att du någonsin behövt sy i en extraknapp innebär inte att denna samling ska slängas, det är snarare så att det ökar risken (eller chansen) för att den kommer att behövas – någon gång!

Förrådsgarderoben

Kan lätt misstas för att vara en garderob som står i ett förråd. Men det är en helt vanlig garderob som till största del tjänstgör som ett förråd. Här samsas kläder, bandyklubbor, tennisracket, väskor, skor, hjälmar och strykjärn, dammsugare och kläder i en enda salig röra.

Leksakslådan

Här har du slängt ner alla leksaker dina barn inte längre leker med, men som kanske eventuellt kan komma till användning någon gång. Denna röra av träklossar, legobitar, plastdinosaurier, studsbollar och bitringar är som en kyrkogård över ratade gamla favoritprylar, som eventuellt även samsas med sandiga spadar, halvt urpysta badbollar och tomma såpbubbleflaskor.

Medicinhyllan

Halvt avslutade pencillinkurer, fem olika nässprayer, värktabletter från Thailand, p-pillerkartor och halvtomma flaskor med sårtvätt – på medicinhyllan i badrumsskåpet kan man hitta det mesta. Detta dokument över din familjs sjukdomshistoria har utgångsdatum som passerades förra decenniet, men det hindrar dig inte från att fortsätta trycka in fler pillerburkar och plåsterförpackningar. En vacker dag kanske du får motivationen att ta de gamla medicinerna till apoteket – men inte just idag.

Omaka strumppåsen

Någonstans i ett parallellt universum finns helt klart makarna till alla ensamma strumpor som blir över när du lekt strumpmemory efter varje tvättomgång. Men tillsvidare bor de stackars singelstrumporna i en påse eller i botten att strumplådan, i hopp om att någon dag återfinna sina andra hälft.

 

Matlådelådan

Det känns som hade du hade klarat dina matintag genom att laga ett storkok en gång varannan vecka och ha matlådor resten av tiden. Men när det väl kommer till kritan, då hittar du en låda men inget lock eller så hittar du locket men ingen burk. Eller så hittar du under glada tillrop en matchande burk och ett lock, men när du ska försegla morgondagens lunch visar det sig att locket blivit förstört i disken eller mikron och inte passar längre.

Läs även 

Så skapar du ordning och reda hemma

Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden – 7 tips

Så organiserar du hela ditt hem – på 15 minuter om dagen!

Mest läst