Många människor föredrar antingen katter eller hundar – och det kan bero på skillnader i deras personlighet, visar en ny amerikansk studie från University of Florida med 418 deltagare.

Studien delade upp deltagarna i kattmänniskor och hundmänniskor (forskarna uteslöt personer som tyckte lika mycket om båda djuren – samt de som ogillade båda). Deltagarna fick sedan göra personlighetstestet 16 Personality Factors Questionnaire för att kartlägga 16 olika personlighetsfaktorer.

Läs även: 8 elaka katter som får oss att skratta

Resultaten ger en ganska tydlig bild av hur personligheten skiljer sig åt hos katt- respektive hundmänniskor, då resultaten var relativt genomgående.

Kattmänniskan visade sig enligt forskarna vara en mer introvert person som tycker om att vara för sig själv. Hen är ganska seriös till sättet och har en självständig personlighet – behöver sällan hjälp och påverkas inte så lätt av omgivningens åsikter, utan klarar sig bra på egen hand. Kattälskaren är också kreativ och lite sentimental.

Hundmänniskan är istället en utåtriktad, varm och social person som föredrar att umgås i grupp och gärna uttrycker sina tankar och åsikter. Hen har hög pliktkänsla och är pragmatisk och ödmjuk, med fötterna på jorden.

Tycker du om både katter och hundar? Då kan du ha drag från båda sidorna.

Läs även:

Därför ska du aldrig låta din hund pussa dig

Snart öppnar Sveriges första kattcafé

Ikea lanserar ny kollektion för hundar och katter

Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

Mest läst