Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Monikas babootie en sydafrikansk färsrätt med smak av curry.

23 dec, 2013 
AvLotta Hansson
Annons
Monika Ahlbergs kokbok Monikas Vardagsmat

(4 personer)

ca 600 g blandfärs

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

smör till pannan

1 tsk strösocker

1 dl russin

1/2–1 tsk kajennpeppar

flingsalt och nymalen svartpeppar

2 ägg

2 dl mjölk

1–2 msk curry

1 dl flagad mandel

Till servering:

mango chutney

Beredning:

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i en panna och stek löken mjuk och gyllene på inte alltför hög värme. Strö över socker och rör om.

Blanda färs med den stekta löken, russin, kajennpeppar och 2 tsk flingsalt. Tryck ut färsen i en ugnsfast form, gärna rund, ca 20 cm i diam.

Vispa ihop ägg, mjölk och curry lite lätt. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över färsen och baka i 175° varm ugn i ca 40 min.

Strö över mandeln efter 20 min. Servera babootien med mango chutney.

Foto EVA MARIA RUNDQUIST och WOLFGANG KLEINSCHMIDT

Annons