olika sorters mascaror

Leta efter en mascara med förlängande egenskaper, den innehåller ofta fibrer som bygger på dina egna fransar. Om formulan har lite serum också kan det få stråna att sitta kvar längre så att de hinner växa lite mer. Det är lättast att måla korta fransar med en tunnare borste, plastpiggar eller vanliga strån är en smaksak. Om borsten är böjd når du hela fransraden, vilket får den att se fylligare ut.

Tips! Hjälp till att få en fin böj med en bra ögonfranstång.

Den vanligaste anledningen till att mascaran släpper är att huden är oljig. Men det kan också bero på att du använder krämiga ögonskuggor, eftersom de löser upp färgen likt en remover. Enklaste lösningen är att använda en vattenfast mascara som ger mycket volym. Tycker du att vattenfast sliter för mycket på fransarna kan du pröva någon av de mascaror som bildar små ”tuber” kring fransarna och som lätt löses upp med ljummet vatten, kallas oftast för just ”tubmascara”.

Tips! Se till att din remover rår på vatten-fast formula, om du väljer en sådan mascara.

Satsa på en riktig borste med strån som verkligen fångar upp fransarna, kammar dem och lämnar precis rätt mängd mascara. Hoppa över plastpiggsvarianterna, men borsten får gärna vara böjd. Tycker du att det blir för mycket färg på borsten när mascaran är ny kan du ta en pappersservett och stryka av överflödet. Det minskar risken för kladd och klumpar.

Tips! Undvik volymgivande fibrer, de har en tendens att klumpa ihop sig.

Börjar ögonen rinna så fort du borstar på lite mascara så ska du vara väldigt noga med valet av produkt. Mascaror med fibrer kan lätt irritera, men tänk också på vilka andra produkter du använder kring ögonen, allt från skuggor och pennor till crèmer och rengöringsprodukter. Det finns anpassade mascaror för känsliga ögon, där man tagit bort onödiga ingredienser som parfym. Välj gärna en mascara som är lätt att tvätta bort, antingen med en mild remover eller genom att skölja med ljummet vatten.

Tips! Glöm inte att byta mascara ofta, det minskar risken för irritation. Läs mer: Städa sminkväskan

Vad du ser är vad du får – så en stor borste med mycket krämig och fiberrik mascara ger en tätare fransrad. Varje strå ska täckas runtom och fibrerna ska få stråna att stretchas ut på längden. Bäst passar de här mascarorna dig som redan har lite längd på fransarna, annars kan effekten bli kladdig och klumpig.

Tips! Många volymmascaror ger rejäl effekt – börja försiktigt för ett snyggt resultat.

Av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER