Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Blå sammetskaka

04 maj, 2014 
AvLisa Lundqvist
Annons
blå tårta

Jag älskar tårtor som går i en färgskala, ombre cakes. De är så vackra i sig att man faktiskt inte behöver någon dekoration tycker jag. Denna blå är en av mina favoriter (har gjort rosa, gul, grön, lila och brun) och kombinationen citron och blåbär är fantastisk.

sammetskaka

Tårtan består av vit sammetskaka som jag färgat med wiltons pastafärger, sky blue och royal blue. Jag har sedan fyllt den med ljuvlig lemon curd och toppat den med frysta blåbär. Superenkelt och jättegott! :-) Anledningen till att jag valt att göra en vit sammetskaka till denna tårtbotten är för att man bakar den på äggvitor. Man skippar alltså äggulan och smeten blir då vitare i färgen vilket gör att den är lättare att färga. Tycker du att det känns krångligt med pastafärg så går det även utmärkt att skippa den biten. Tårtan är fantastiskt god och går att kombinera med dina favoritbär.

blue velvet

Receptet räckte till 11 små bottnar (ca 12 cm, jag använde aluminiumpajformar som finns i vanliga matbutiker). Jag fryste in de resterande bottnarna men det går givetvis lika bra att halvera receptet.

Annons

Vit sammetstårta

4 st äggvitor (ca 135 g)

2,5 dl mjölk

1.25 tsk vaniljpulver (2, 5  tsk vaniljsocker)

5 dl mjöl (ca 300 g)

4 dl socker (ca 300 g)

4 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

175 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.

Fördela smeten jämnt mellan 11 stycken (alt 5 st) skålar och färga i valfri färg. För över smeten till formar (på ca 12cm) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Så här monterar du tårtan:

Lägg första tårtbottnen på ett fat och smeta på rikligt med lemon curd. Lägg på nästa botten och upprepa. Avsluta med ett lager lemon curd och sedan dekorera med blåbär eller andra bär.

 

Lycka till!

Ha det toppen!

Kram, Lisa

Annons