Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Få koll på senaste hälsosnackisen aquafaba

17 jun, 2016 
AvFemina
Undrar du också vad aquafaba är för något? Här är allt du behöver veta om senaste mattrenden!
Annons
aquafaba-kikartor-vegansk
Aquafaba, eller spad från kikartor, är den nya trendiga ingrediensen alla talar om.

Låt inte spadet från kikärtsburken eller dina kokta bönor hamna i vasken – vätskan du häller ut kallas aquafaba, latin för vatten och bönor, och kan omvandlas till en rad spännande saker. Äggfria maränger, majonäs och chokladmousse är bara några exempel.

När vätskan vispas hårt omvandlas den snart till ett vitt skum, inte helt olikt vispad äggvita. Det kan också användas på samma sätt, både i tillagad och rå form.

Enligt Aquafaba.com är det franska kocken Joël Roessel som står bakom upptäckten. Så sent som 2014 experimenterade han med spad från konserverade grönsaker i jakten på ett äggsubstitut. Nyheten spred sig sedan via bloggar och youtube, ivrigt påhejad av världens veganer och äggallergiker.

Annons

Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. Du äter det sannolikt inte för dess näringstäta innehåll, vätskan är inte särskilt rik på mineraler, vitaminer eller protein. För veganer och allergiker är det ett ypperligt surrogat för ägg i alla dess former, där desserter som glass, maränger, parfait och mousse blir möjliga att njuta av.

Dessutom är det skönt att ta till vara på allt i förpackningen när du ändå gör hummus eller en bönsallad. I USA har efterfrågan på recept med kikärter och bönor ökat, eftersom det är spadet många vill åt i första hand.

Annons