Recept-skaldjurssoppa

Lite pillig att göra, men väl värd besväret, lovar kocken.

SKALDJURSSOPPA

(4 personer)
500 g räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk rapsolja
8 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
2 potatisar
salt och peppar
8 pilgrimsmusslor
1 nät med blåmusslor
4 havskräftor
Dressing:
3/4 dl olivolja
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar

Beredning: Skala räkorna och spara skalen. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Hetta upp oljan till ca 180° i en kastrull. Lägg ner räkskalen, det ska fräsa till ordentligt när de åker ner, och lägg på locket. Låt stå och fräsa i 3–4 min. Tillsätt lök, vitlök, morot, buljong, vin och tomatpuré. Låt koka på svag värme i ca 20 min. Sila ner buljongen i en kastrull och tillsätt potatisen i små bitar. Låt koka i ytterligare 15 min utan lock.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem på hög värme i lite rapsolja i en stekpanna, max 1 min på var sida.

Rengör blåmusslorna och släng dem som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull, lägg i musslorna och koka i 3–4 min under lock så att de öppnar sig. Häll musselspadet i grytan med räkbuljongen. Mixa soppan slät.

Dressingen: Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt finhackad chili och vitlök. Låt puttra på svag värme i 3–4 min utan att vitlöken får färg. Ta bort från värmen och blanda ner persilja. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp räkor, havskräftor, pilgrims­musslor och blåmusslorna i varma sopp­tallrikar och häll soppan över. Ringla över dressingen.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO HELÉNE LINSJÖ

Den vackra skålen i stengods rymmer 2,5 liter och håller maten varm riktigt länge. Tål både maskindisk och mikrovågsugn!

Bara 3 dagars leveranstid! Läs mer och beställ direkt!

Mer läsning

Femina