sparris_pilgrilmsmusslor

VIT SPARRIS MED ­PILGRIMSMUSSLOR

(4 personer)

1 knippa tjock vit sparris

salt och peppar

12 pilgrimsmusslor

2 bananschalottenlökar

2–3 röda steklökar

1/2 dl pinjenötter

1/2 dl olivolja

smör

1/2 dl gräslök

1/2 tsk chiliflakes

2–3 msk hyvlad parmesanost

små dillvippor

ev lite sallad

Beredning:

Skär bort 3–4 cm av den nedre delen på sparrisen. Skala resten av sparrisen med en potatisskalare och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten, 8–12 min. Pröva med sticka.

Salta och peppra musslorna lite. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Dela lökarna och koka dem i lättsaltat vatten, 2–3 min. Ta upp och låt svalna något. Dela dem i små båtar.

Rosta pinjenötterna i torr panna.

Hetta upp olivoljan och 1 msk smör i en stekpanna. Lägg i musslorna när smöret skiftar mot brunt. Stek ca 1 min på var sida.

Lägg upp sparrisen på varma tallrikar och fördela lök, pinjenötter och musslor över.

Hetta upp 50 g smör i en stekpanna tills det skiftar mot brunt. Skeda smöret över musslorna och sparrisen. Garnera med gräslök, chiliflakes, parmesan, små dillvippor och ev lite sallad. Servera genast.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO TINE GUTH LINSE

SUGEN PÅ MER SPARRIS?
Fräsch grön sparrissoppa
Sparrissallad
Sparrisflarn- perfekta snabblunchen