Vit sparris med pilgrimsmusslor
VIT SPARRIS MED PILGRIMSMUSSLOR
(4 personer)
1 knippa tjock vit sparris
salt och peppar
12 pilgrimsmusslor
2 bananschalottenlökar
2–3 röda steklökar
1/2 dl pinjenötter
1/2 dl olivolja
smör
1/2 dl gräslök
1/2 tsk chiliflakes
2–3 msk hyvlad parmesanost
små dillvippor
ev lite sallad
Beredning:
Skär bort 3–4 cm av den nedre delen på sparrisen. Skala resten av sparrisen med en potatisskalare och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten, 8–12 min. Pröva med sticka.
Salta och peppra musslorna lite. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Dela lökarna och koka dem i lättsaltat vatten, 2–3 min. Ta upp och låt svalna något. Dela dem i små båtar.
Rosta pinjenötterna i torr panna.
Hetta upp olivoljan och 1 msk smör i en stekpanna. Lägg i musslorna när smöret skiftar mot brunt. Stek ca 1 min på var sida.
Lägg upp sparrisen på varma tallrikar och fördela lök, pinjenötter och musslor över.
Hetta upp 50 g smör i en stekpanna tills det skiftar mot brunt. Skeda smöret över musslorna och sparrisen. Garnera med gräslök, chiliflakes, parmesan, små dillvippor och ev lite sallad. Servera genast.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO TINE GUTH LINSE
SUGEN PÅ MER SPARRIS?
Fräsch grön sparrissoppa
Sparrissallad
Sparrisflarn- perfekta snabblunchen