Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Halloumi riskerar att ta slut: "Bara en tidsfråga"

28 jun, 2018 
AvJenny Grundemark
Grillad halloumi
Svenskarna älskar halloumi och är en av de största konsumenterna i världen av den populära osten. Men nu varnar producenterna för att halloumiosten kan vara på väg att ta slut. – Det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till DN.
Annons

Sommarens grillkvällar är inte kompletta utan en bit halloumi på grillen. Den populära osten har även blivit ett självklart alternativ till kött hos flera av de stora hamburgerkedjorna. Men nu riskerar svenskarna att bli utan halloumi framöver. Såväl britter som tyskar och fransmän har fått smak för den salta osten gjord på get- och fårmjölk och de cypriotiska bönderna har svårt att hinna med att tillgodose marknaden, skriver DN.

– Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till DN.

Högre priser på äkta halloumi

Halloumiosten, som aldrig varit så populär som nu, kommer dock att gå att få tag på hela sommaren. Men därefter kan utbudet komma att förändras. Axfoods experter pekar på bland annat högre priser och fler alternativ till den cypriotiska osten.

– Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Claes Salomonsson.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons